Een vijver in de tuin is een leuk sier element. De weerspiegeling van de lucht geeft een heelmooi schouwspel, terwijl vijvers bovendien waterdieren, insecten en vogels aantrekken. Maar de ene vijver is de andere niet.
Een vijver met een natuurlijk evenwicht vraagt weinig onderhoud. Voldoende zuurstofproducerende planten, de juiste lichtinval en niet teveel vissen van de juiste soort zorgen voor een goede balans. Zo'n vijver geeft bovendien weinig milieubelasting.
Dit in tegenstelling tot een onnatuurlijke vijver of een koivijver: dat is een vijver die helder gehouden wordt met filters, chemicaliën en UV-lampen. Die moet u regelmatig voorzien van nieuwe planten en vissen. Pompen, filters, lampen of fonteinen kosten energie. Het energiegebruik kan aardig oplopen.
Vijvers en andere waterelementen brengen leven in de tuin. Ze bieden een natuurlijke woonomgeving voor verschillende diersoorten, vooral insecten en amfibieën. Door de aanleg van nieuwe woonwijken en wegen, komen de leefgebieden van amfibieën en waterminnende insecten in de verdrukking.
Vissen
U heeft snel te veel vis in de vijver. Vissen produceren veel afvalstoffen. Het is beter de vissen pas na een paar maanden in de vijver los te laten, als het biologisch evenwicht is gevormd. Karperachtigen, zoals Koi, maar ook zeelt en de echte goudvis, eten zuurstofminnende planten. Sommige vissoorten woelen in de bodem, waardoor het water vertroebelt. Voor het houden van koi-karpers is voortdurende waterzuivering nodig, wat een grote elektriciteitspost is.
Geschikte vissen voor een natuurlijke vijver zijn goudwinde, goudelrits, sarasa en shubunkin. Voor de hoeveelheid vissen in een vijver geldt de volgende vuistregel: de lengte van de vis maal tien, is het aantal liters vijverwater. Dus een vis die volwassen twintig centimeter lang is, heeft tweehonderd liter water nodig.
Koivijver
Koi karper in een koi vijver houden is hele mooie hobby. Een hobby die heel veel voldoening geeft maar ook veel aandacht vereist. De keuze voor de aanschaf en aanleg van een koi vijver moet dan ook doordacht worden genomen. Voordat men ook daadwerkelijk gaat beginnen is het wenselijk dat er een plan op tafel ligt over hoe het aanlegggen van de vijver moet worden aangepakt.
Een goede koivijver aanleggen is een mooie maar kostbare investering. Vandaar dat wij adviseren: doe het in èèn keer goed. Een bestaande vijver keer op keer aanpassen is een moeilijke, tijdrovende, kostbare aangelegenheid waarmee u al snel duizenden euro`s onnodig verspilt.
Voor de aanleg van een koivijver kunnen wij u een advies op maat geven, onze jarenlange ervaring bespaart u in ieder geval veel onnodige kosten.
|